Loading...
  • Επισκεφθειτε
  • &
  • Δοκιμαστε

ΟΙΝΟΠΟΙEIO

Στην είσοδο του αμπελώνα βρίσκεται το οινοποιείο. Ολοκληρώθηκε το 2004 και καλύπτει, χωρισμένο σε τρία επίπεδα, συνολική επιφάνεια 400 m2 τετραγωνικά μέτρα.

Το μεγαλύτερο μέρος το καταλαμβάνει η αίθουσα των δεξαμενών. Μια πληθώρα δεξαμενών, διαφορετικών μεγεθών, όλων ψυχόμενων καθώς και μερικές βοηθητικές παρέχουν τη δυνατότητα να είναι τα κρασιά, πάντα τακτοποιημένα, σε ελεγχόμενη θερμοκρασία, αλλά και χωριστά, ανάλογα με την ποικιλία και το αμπελοτεμάχιο.


o3

Ιδιαίτερα σημαντικός χώρος είναι και το κελάρι ωρίμασης με τα βαρέλια, στο υπόγειο. Εδώ χτυπά η καρδιά του οινοποιείου, αφού το Syrah και το λιαστό, δύο από τα πιο εμβληματικά κρασιά του οινοποιού ωριμάζουν σε αυτό το χώρο για περισσότερο από δώδεκα μήνες.

o4

Πάνω από το υπόγειο κελάρι, βρίσκεται ο χώρος υποδοχής επισκεπτών.

Γύρω από τη μπάρα και τα τραπέζια που βρίσκονται εδώ, μαζεύονται εκατοντάδεςεπισκέπτες κάθε χρόνο, αφού τόσο το καλαίσθητο οινοποιείο, όσο και τα φημισμένα του κρασιά, αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης.

ΛΕΥΚΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με την άφιξή τους στο οινοποιείο, τα σταφύλια διαχωρίζονται από τους βοστρύχους (κοτσάνια) και πιέζονται στο πνευματικό πιεστήριο. Το συγκεκριμένο μηχανήματα χρησιμοποιώντας, ουσιαστικά ένα μεγάλο μπαλόνι, ασκεί ήπια πίεση απελευθερώνοντας πολύ καλής ποιότητας γλεύκος.

Για την ποικιλία Μαλαγουζιά συχνά προηγείται ένα στάδιο προζυμωτικής εκχύλισης. Στην περίπτωση αυτή, ο χυμός παραμένει σε επαφή με τις σπασμένες ρώγες για περίπου δώδεκα ώρες σε χαμηλή θερμοκρασία και σε ατμόσφαιρα διοξειδίου του άνθρακα. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται καλύτερη εκχύλιση των αρωματικών συστατικών του σταφυλιού στο μούστο (γλεύκος) και άρα η παραγωγή ενός πιο αρωματικού κρασιού.

Το γλεύκος οδηγείται στις δεξαμενές για ζύμωση. Η ζύμωση γίνεται σε θερμοκρασία 14 – 16˚C και διαρκεί περίπου 15 – 20 ημέρες. Κατά τη διάρκεια της, χάνεται η γλυκιά γεύση του μούστου και σιγά-σιγά εμφανίζεται η χαρακτηριστική γεύση του κρασιού, ενώ ο χώρος γεμίζει από ευχάριστα αρώματα.

ΕΡΥΘΡΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Για την παραγωγή των ερυθρών κρασιών, τα σταφύλια, μετά την άφιξή τους στο οινοποιείο και την αποβοστρύχωση (απομάκρυνση των κοτσανιών), οδηγούνται στους ειδικούς οινοποιητές. Σε αυτούς ο μούστος θα ζυμώσει σε επαφή με τους φλοιούς από τις ρώγες των σταφυλιών.

Πριν από τη ζύμωση, πάντα προηγείται ένα στάδιο προζυμωτικής εκχύλισης, σε χαμηλή θερμοκρασία. Σε αυτό το στάδιο, όπου εκχυλίζονται κυρίως αρώματα και το φυσικό χρώμα του σταφυλιού, οφείλουν και τα χαρακτηριστικά τους, τα έντονα ροζέ κρασιά του κτήματος.

Μετά από ένα διάστημα 4 ημερών, αφήνεται η θερμοκρασία να ανέβει και να αρχίσει αλκοολική ζύμωση. Η θερμοκρασία στην οποία γίνεται είναι συνήθως μεταξύ 22 – 27˚C, προκειμένου, αφ’ ενός να ευνοείται η καλύτερη εκχύλιση του χρώματος και των τανινών του σταφυλιού, αφ’ ετέρου να προστατεύονται και να διατηρούνται καλύτερα τα αρώματα που δημιουργούνται.

Η διάρκεια της ζύμωσης είναι συνήθως μια εβδομάδα. Ωστόσο, το φρέσκο κρασί παραμένει σε επαφή με τους φλοιούς για ακόμα μία εβδομάδα. Ειδικά για το Syrah, το κορυφαίο κόκκινο κρασί του οινοποιείου, τα επιπλέον στοιχεία που περνούν στο κρασί από τα στερεά μέρη της ρώγας, του προσφέρουν μεγαλύτερη στιβαρότητα και περισσότερη ικανότητα παλαίωσης. Ταυτόχρονα, και ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που θα αναδειχθούν αργότερα στη φάση της ωρίμασης στο βαρέλι.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

Το οινοποιείο δέχεται μεμονομένες ή οργανωμένες επισκέψεις από το 2004. Στα πλαίσια της επίσκεψής του, καθένας μπορεί να δοκιμάσει τα κρασιά και να περιπλανηθεί στον αμπελώνα και στους χώρους του οινοποιείου.Το οινοποιείο βρίσκεται ανάμεσα στο Ζηπάρι και στο Λινοπότι, στη θέση Αφούσα, στη νότια πλευρά του κεντρικού δρόμου, σε απόσταση 11 χιλιομέτρων από την πόλη της Κω.

  • Μαϊο – Οκτώβριο: Καθημερινά 9πμ – 8μμ
  • Νοέμβριο - Απρίλιο: Κατόπιν ραντεβού.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας.


Προβολή Οινοποιείο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

πολλές εικόνες, χιλιάδες λέξεις...