Loading...
  • Φροντιδα
  • &
  • Μερακι για το αμπελι

ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ

Ο αμπελώνας βρίσκεται στη θέση Ασφενδιού, σε υψόμετρο 105 μέτρων. Σε αργιλώδη εδάφη με καλή αποστράγγιση φυτεύτηκαν το 1978, τα πρώτα κλήματα. Το 1996 δημιουργήθηκε και ένας δεύτερος αμπελώνας σε μια άλλη θέση με ανάλογα εδαφολογικά χαρακτηριστικά, πάλι στο Ασφενδιού.

Σήμερα οι αμπελώνες καλύπτουν συνολική έκταση 60 στρεμμάτων. Σε αυτούς καλλιεργούνται χαρισματικές Ελληνικές και Διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών. Η προικισμένη Μαλαγουζιά και το ατίθασο Ασύρτικο, συνυπάρχουν αρμονικά με το ρωμαλέο CabernetSauvignon, το μαλακό GrenacheRouge και το πιπεράτο Syrah.

Οι θέσεις των αμπελώνων και τα εδαφολογικά τους χαρακτηριστικά, καθώς και ο τρόπος φύτευσης και διαμόρφωσης των φυτών, σε συνδυασμό με την ικανοποιητική ηλιοφάνεια και την Αιγαιοπελαγίτικη αύρα, εξασφαλίζουν κάθε χρόνο άριστη πρώτη ύλη, στο βέλτιστο βαθμό ωριμότητας.

Αυτό βέβαια, σε σημαντικό βαθμό οφείλεται και στις προσπάθειες του Βασίλη Χατζηεμανουήλ και του πατέρα του Κώστα. Οι δύο άντρες, μαζί με τους συνεργάτες τους, από το κλάδεμα του Φεβρουαρίου και μετά, περνούν ατελείωτες ώρες μέσα στο αμπέλι. Παρόντες σε όλες τις φάσεις της ζωής του, το παρακολουθούν και το φροντίζουν.

ΕΔΑΦΟΣ

a4

Τα εδάφη, είναι αργιλώδη με σχετικώς καλή στράγγιση, υπάρχει σύστημα ποτίσματος και η καλλιέργεια γίνεται με καλλιεργητή και τσάπα στο χέρι.

ΤΡΥΓΟΣ

Ο τρύγος για τα σταφύλια του κτήματος γίνεται από αρχές Αυγούστου μέχρι μέσα Σεπτέμβρη. Η συλλογή τους γίνεται με το χέρι και πάντα πρωινές ώρες. Ο τρόπος αυτός αν και έχει υψηλότερο κόστος έχει σημαντικά πλεονεκτήματα.

Γίνεται διαλογή των σταφυλιών απ’ ευθείας στον αμπελώνα και όσα δεν είναι ικανοποιητικά δεν συλλέγονται. Επιπλέον, δεν υπάρχει τραυματισμός των σταφυλιών κατά τη συλλογή τους.

Η μεταφορά τους δε στο οινοποιείο, σχετικά γρήγορα, και πριν ανέβει αισθητά η θερμοκρασία τους, βοηθά στο να διατηρείται καλύτερα η φρεσκάδα τους. Σε αυτό, σημαντικό ρόλο έχει και το γεγονός, πως η μεταφορά γίνεται σε τελάρα των 17 κιλών, οπότε μειώνεται ακόμα περισσότερο η πιθανότητα τραυματισμού και «ταλαιπωρίας» των σταφυλιών, ενώ προστατεύονται καλύτερα τα χαρακτηριστικά τους.

a4

ΚΛΙΜΑ

a4

Η Κως διατηρεί μια μέση ετήσια θερμοκρασία της τάξης των 25 C. Το ημι-τροπικό κλίμα της Κω σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία του κ. Χατζηεμμανουήλ αποφέρουν κάθε χρόνο άριστη σοδιά.

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ, χρησιμοποιεί τις παρακάτω ποικιλίες κρασιών, τις οποίες συνδυάζει και βγάζει ένα καλό αποτέλεσμα:

  • Λευκές: μαλαγουζιά από ασύρτικο.
  • Ερυθρές: Cabernet Sauvignon, Grenache Rouge, Syrah

a4

ΚΛΑΔΕΜΑ

  • Το κλάδεμα, γίνεται την χειμερινή περίοδο μετά την πτώση των φύλλων.
  • Κατά την διάρκεια του κλαδέματος, γίνεται επίσης και η απολύμανση των τομών.

    1-19

    Επικοινωνηστε μαζι μας
    πολλές εικόνες, χιλιάδες λέξεις...