1929

ΤΟ ΠΕΤΡΙΝΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

Ο Νικόλας Χατζηεμμανουήλ ήταν ο πρώτος που αναβίωσε την οινοποιητική τέχνη στην Κω, καθώς το 1929 ξεκίνησε να παράγει κρασί στο πέτρινο οινοποιείο που βρισκόταν στο Μαρμαρωτό. Γεννημένος και μεγαλωμένος στο νησί, που τότε τελούσε υπό ιταλική κατοχή, σε ηλικία 29 ετών αποφάσισε να αξιοποιήσει τα λιγοστά οικογενειακά αμπέλια. Το κρασί, που ήταν γλυκό και το εμπορευόταν σε παγούρια, το έφτιαχνε με «ψήμα», μια σχεδόν αρχέγονη τεχνική, όπου έβραζε ένα μέρος του χυμού του σταφυλιού, προκειμένου να αποκτήσει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

1958

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

Το 1958 ο γιός του Νικόλα, Κώστας επιστρέφει από την Αυστραλία, όπου εργαζόταν τρία χρόνια σε διάφορα εργοστάσια, και αναλαμβάνει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης. Εκείνη την εποχή οι περισσότεροι στο νησί ξερίζωναν ή εγκατέλειπαν τα αμπέλια για να ασχοληθούν με τον τουρισμό. Στο οινοποιείο, που μικρό παιδί έβλεπε τον πατέρα του να κρύβει το κρασί σε πιθάρια κάτω από τα κούφια πλακάκια του δαπέδου για να μην τα κατασχέσουν οι Ιταλοί, ο Κώστας επέμενε να παράγει γλυκό κρασί με την ίδια τεχνική.

1999

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΞΗΡΟ ΚΡΑΣΙ

Λίγο πριν αλλάξει η χιλιετία, ένα από τα τρία του παιδιά, ο Βασίλης, παίρνει την απόφαση να ασχοληθεί επαγγελματικά με την αμπελουργία και την οινοποίηση. Τρίτης γενιάς οινοποιός, πρώτα μαθαίνει από τον πατέρα του τη σωστή φροντίδα του κλήματος και ύστερα φυτεύει μερικά αμπέλια στην περιοχή του Ασφενδιού για να δημιουργήσει ξηρό κρασί. Το 1999, για πρώτη φορά στην ιστορία της οικογένειας, παράγει ξηρό κρασί συνδυάζοντας αρμονικά τις ελληνικές ποικιλίες μαλαγουζιά, ασύρτικο και σιδερίτη.

2000

Η ΠΡΩΤΗ ΕΜΦΙΑΛΩΣΗ

O Βασίλης Χατζηεμμανουήλ βλέποντας τη μεγάλη ανταπόκριση που είχε το κρασί του και τις προοπτικές που δημιουργούνταν, αποφάσισε να ανακαινίσει το οινοποιείο προκειμένου να αποκτήσει άδεια εμφιάλωσης. Οι τοίχοι βάφτηκαν, τα παλιά μηχανήματα συντηρήθηκαν προσεκτικά, οι χώροι καθαρίστηκαν από αντικείμενα και διάφορα γεωργικά εργαλεία και αγοράστηκαν τα πρώτα μπουκάλια. Το 2000 η οικογένεια Χατζηεμμανουήλ απέκτησε την άδεια εμφιάλωσης και κυκλοφόρησε την πρώτη της ετικέτα!

2004

ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

Με τη ζήτηση να αυξάνεται κάθε χρόνο και την πρώτη ύλη να μην αρκεί, ο Βασίλης Χατζηεμμανουήλ επεκτείνει τον οικογενειακό αμπελώνα και σταδιακά φυτεύει καινούργιες διεθνείς ποικιλίες, όπως Syrah, Grenach Rouge και Cabernet Sauvignon. Ταυτόχρονα ξεκινάει τις διαδικασίες για την κατασκευή ενός καινούργιου οινοποιείου, εξοπλισμένου με σύγχρονα μηχανήματα, το οποίο θα μπορεί να υποστηρίξει ποιοτικά κρασιά. Το 2004 ολοκληρώνεται το νέο οινοποιείο και ξεκινάει η συνεργασία με τον οινολόγο Γιάννη Φλεριανό, ενώ η Τζοάννα, σύζυγος του Βασίλη, αναλαμβάνει την διαχείριση και επικοινωνία της επιχείρησης.

2013

Η «ΧΡΥΣΗ» ΧΡΟΝΙΑ

Δεκατρία χρόνια ύστερα από την πρώτη εμφιάλωση η οικογένεια Χατζηεμμανουήλ συμμετέχει στον διεθνή διαγωνισμό κρασιών της Λυών. Η σκληρή δουλειά τόσων χρόνων και η αφοσίωση στην παραγωγή ποιοτικών κρασιών αναγνωρίζεται. Το οινοποιείο κερδίζει χρυσό βραβείο για το «Syrah» και ασημένιο βραβείο για το κρασί «Λευκός».

2019

Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΓΕΝΙΑ

Παίρνοντας από τον παππού του το μεράκι για το αμπέλι και από τον πατέρα του το πάθος για το κρασί, ο Κωνσταντίνος Χατζηεμμανουήλ, 20 χρονών, προετοιμάζεται για να πάρει τη σκυτάλη. Προς το παρόν, συμμετέχει στις γεωργικές εργασίες, μαθαίνει τα μυστικά της οινοποίησης και παρακολουθεί μαθήματα οινολογίας. Από κοντά και οι αδελφές του, Αναστασία και Έλενα, υποστηρίζουν τις προσπάθειες της οικογένειας.